Digital utbildningsform populärt bland grundskoleelever

Bild Hushållningssällskapet Västra FaceTime a Farmer är ett nytt och enkelt sätt att lära sig mer om lantbruk i skolan. Självklart är det ett komplement till ordinarie undervisning, men med hjälp av digital teknik kan du komma nära och lära känna aktiva lantbrukare. Intresset har visat sig vara stort och nu söker man fler lantbrukare till konceptet. Vill du som lantbruksföretagare var med och bidra till att stärka barn och ungas kunskaper om svenskt lantbruk? Som lantbrukare kan du delta i projektet genom att matchas med en egen lärare och skolklass någonstans i landet eller i sitt närområde. Därefter träffas, samtalar lantbrukaren och klasse ...

Läs Mer…

Ny undersökning motiverar satsning på ökad matkunskap bland unga

“Spel kan användas för att inspirera kunskapssökande och motivera förändringar i beteenden och attityder. Ungdomar spelar mycket dataspel och klimatet är den framtidsfråga som ungdomar oroar sig mest för”, säger Björn Berg Marklund, spelforskare vid Högskolan i Skövde som tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet tagit fram en spelprototyp. I prototypen driver spelaren ett lantbruk och gör olika val för sin produktion. De val man gör får effekter på maten som produceras, självförsörjningsgrad, matimport, klimatpåverkan, växtnäringshushållning, biologisk mångfald, matsvinn och konsumenternas attityder. Efter flera möten med lärare ser man ...

Läs Mer…

Klimatklivet är tillbaka!

Har du en idé om en åtgärd för att minska samhällets klimatpåverkan? Då kan du söka pengar från Klimatklivet. Genom smarta, innovativa lösningar kan vi minska utsläppen av växthusgaser och gå mot ett mer klimatsmart samhälle. I vårbudgeten som riksdagen beslutade om den 18 juni avsätts ytterligare 750 miljoner kronor till investeringsstöd inom Klimatklivet. Det innebär att nya ansökningar kan få stöd inom Klimatklivet och att det totala anslaget för 2019 blir 1,5 miljarder kronor. Även de ansökningar som tidigare i våras fick avslag på grund av att medel för att bevilja stöd enligt förordningen saknades är nu varmt välkomna att söka igen.   U ...

Läs Mer…

Nyfiken på råg?

Visste du att rågbröd är mer traditionellt svenskt än bröd av vete? Framför allt har det sin bakgrund i vårt traditionella knäckebröd. Runt år 1900 åt vi svenskar råg motsvarande 60 kg per år, att jämföras med nu på senare år då konsumtionen av råg ligger på cirka 8 kg. Rågen har många fördelar och en del menar att den är på tillbakagång då den är rik på fiber vilket ger en ökad mättnadskänsla som håller i sig länge. Råg används mest idag i surdegar och till flingor. Martin Schmidt kulturrågsort I Sverige idag odlas råg på cirka en procent av odlingsarealen. I genomsnitt skördas 0,2 miljoner ton råg per år, vilket utgör ca 4 procent av den to ...

Läs Mer…

Lokal mat är bra mat

30 juni 2019 uppmärksammades i Land Lantbruk resultat från projektet PRINCE (policy-relevant indicators for national consumption and environment). Arbetet är den mest omfattande och detaljerade beräkningen av miljöpåverkan i Sverige och resten av världen utifrån den svenska konsumtionen av bland annat livsmedel. I de resultat som redovisas kan vi läsa att när det gäller antibiotika står den importerade maten för hela 80% av användningen i Sverige, gällande ogräsmedel står importmaten för 75% av användningen. Karin Lindgren, Land Lantbruk, har intervjuat Christel Cederberg, en av de forskare som just studerat livsmedel och Karin menar i artike ...

Läs Mer…

Nya proteinråvaror diskuterades vid konferens i Aarhus

Det är första gången som Aarhus Universitet arrangerar en internationell konferens om cirkulär bioekonomi. Under tre dagar i slutet av juni 2019 samlades forskare, teknikföretag, utbildnings- och branschorganisationer för att diskutera och utbyta erfarenheter om hur vi kan utveckla en cirkulär bioekonomi som ger stöd till hållbar utveckling. Intresset visade sig vara stort med cirka 250 deltagare. Dennis Chereau från utvecklingsföretaget Improve lät sig inte imponeras, vilket han uttryckte mycket tydligt i sitt föredrag: ”Det är inte svårt att få människor att samlas för att diskutera smarta idéer och projektuppslag. Fortsatt är det alldeles ...

Läs Mer…

Green Valleys utvecklingsplattform delinvigd i Aarhus

I samband med Circular Bioeconomy Days som hölls på Aarhus Universitet, Foulum 25-27 juni 2019 invigdes den nya, uppgraderade demonstrationsanläggningen för grön bioraffinering. En av de som invigningstalade var Silke Boger, chef vid DG Agri,  som arbetar med jordbruks- och landsbygdsutveckling inom EU. Hon förklarade satsningen som strategisk i den utmaning vi står inför med ökat behov av hållbart producerade proteiner. ”Länder inom EU har olika förutsättningar utifrån geografi och ekonomi, det finns inte en väg framåt för att klara den utmaning vi står inför. Kom ihåg att endast 7% av växtbaserat protein blir mat medan 91% blir foder. Visse ...

Läs Mer…

Går det att spara 50% plast vid ensilering?

I förra veckans nummer av Land Lantbruk kan vi läsa om behovet av att plastbanta. Tindra Englund rapporterar att det svenska lantbruket använder cirka 20 000 ton plast, framför allt till ensilage. I artikeln menar man att svinnet är värst. Men vad kan du göra för att minska din plastförbrukning i samband med ensilering? Det är tredje säsongen som Lockatorps Lantbruk använder tubläggare med minskad plaståtgång som tydligt resultat. Den 2 juli 2019 är du välkommen att delta i Gröna Mötens studiebesök på gården utanför Lekåsa. Björn Roland, ekobonde, visar vallkostnadsberäkningar i fyra olika skördesystem och vi får en demonstration av Inplastar ...

Läs Mer…

Betets roll för ekonomisk och miljömässig hållbar dikalvsproduktion

Richard Dewhurst, SRUC. Storbritannien hade under 80-talet dubbelt så många mjölkkor som nötkreatur för köttproduktion vilket kan jämföras med dagens 2 miljoner mjölkkor och motsvarande drygt 1,5 miljoner boskap för köttproduktion. Irland visar på en liknande utveckling med minskad andel mjölkkor (idag 1,5 miljoner) i förhållande till boskap för köttproduktion (idag 1 miljon). Siffrorna redovisades i samband med Gröna Mötens internationella seminarium på SLU Smedjan 24 maj 2019 som hade tema dikalvsproduktion. Drygt trettiotalet deltagare fick inblick i pågående forskning inom temaområdet i Storbritannien, Irland och Finland. Strategiska rådg ...

Läs Mer…

Ta dig tid att boosta din affär

När tar man nästa steg, vad krävs och hur gör man? Lokalproducerat i Väst har tillsammans med Agroväst och Länsstyrelsen Västra Götaland samlat ett kompetensteam som är till nytta för dig som vill stärka ditt företag, utveckla eller utöka ditt erbjudande. Vi ser att en växande efterfrågan på regionala livsmedel ger goda möjligheter till nya affärer för dig som producerar mat lokalt, från råvara till förädlad livsmedelsprodukt. Självklart kräver det eget engagemang hos dig som företagare . Vi ger dig verksamhetsstöd på vägen framåt, uppåt i frågor som rör processteknik, marknadsföring och affärsutveckling. Stärk din beställarkompetens Anna Ska ...

Läs Mer…

Nyhetsarkiv