Nya proteinråvaror diskuterades vid konferens i Aarhus

Det är första gången som Aarhus Universitet arrangerar en internationell konferens om cirkulär bioekonomi. Under tre dagar i slutet av juni 2019 samlades forskare, teknikföretag, utbildnings- och branschorganisationer för att diskutera och utbyta erfarenheter om hur vi kan utveckla en cirkulär bioekonomi som ger stöd till hållbar utveckling. Intresset visade sig vara stort med cirka 250 deltagare. Dennis Chereau från utvecklingsföretaget Improve lät sig inte imponeras, vilket han uttryckte mycket tydligt i sitt föredrag: ”Det är inte svårt att få människor att samlas för att diskutera smarta idéer och projektuppslag. Fortsatt är det alldeles ...

Läs Mer…

Green Valleys utvecklingsplattform delinvigd i Aarhus

I samband med Circular Bioeconomy Days som hölls på Aarhus Universitet, Foulum 25-27 juni 2019 invigdes den nya, uppgraderade demonstrationsanläggningen för grön bioraffinering. En av de som invigningstalade var Silke Boger, chef vid DG Agri,  som arbetar med jordbruks- och landsbygdsutveckling inom EU. Hon förklarade satsningen som strategisk i den utmaning vi står inför med ökat behov av hållbart producerade proteiner. ”Länder inom EU har olika förutsättningar utifrån geografi och ekonomi, det finns inte en väg framåt för att klara den utmaning vi står inför. Kom ihåg att endast 7% av växtbaserat protein blir mat medan 91% blir foder. Visse ...

Läs Mer…

Går det att spara 50% plast vid ensilering?

I förra veckans nummer av Land Lantbruk kan vi läsa om behovet av att plastbanta. Tindra Englund rapporterar att det svenska lantbruket använder cirka 20 000 ton plast, framför allt till ensilage. I artikeln menar man att svinnet är värst. Men vad kan du göra för att minska din plastförbrukning i samband med ensilering? Det är tredje säsongen som Lockatorps Lantbruk använder tubläggare med minskad plaståtgång som tydligt resultat. Den 2 juli 2019 är du välkommen att delta i Gröna Mötens studiebesök på gården utanför Lekåsa. Björn Roland, ekobonde, visar vallkostnadsberäkningar i fyra olika skördesystem och vi får en demonstration av Inplastar ...

Läs Mer…

Betets roll för ekonomisk och miljömässig hållbar dikalvsproduktion

Richard Dewhurst, SRUC. Storbritannien hade under 80-talet dubbelt så många mjölkkor som nötkreatur för köttproduktion vilket kan jämföras med dagens 2 miljoner mjölkkor och motsvarande drygt 1,5 miljoner boskap för köttproduktion. Irland visar på en liknande utveckling med minskad andel mjölkkor (idag 1,5 miljoner) i förhållande till boskap för köttproduktion (idag 1 miljon). Siffrorna redovisades i samband med Gröna Mötens internationella seminarium på SLU Smedjan 24 maj 2019 som hade tema dikalvsproduktion. Drygt trettiotalet deltagare fick inblick i pågående forskning inom temaområdet i Storbritannien, Irland och Finland. Strategiska rådg ...

Läs Mer…

Ta dig tid att boosta din affär

När tar man nästa steg, vad krävs och hur gör man? Lokalproducerat i Väst har tillsammans med Agroväst och Länsstyrelsen Västra Götaland samlat ett kompetensteam som är till nytta för dig som vill stärka ditt företag, utveckla eller utöka ditt erbjudande. Vi ser att en växande efterfrågan på regionala livsmedel ger goda möjligheter till nya affärer för dig som producerar mat lokalt, från råvara till förädlad livsmedelsprodukt. Självklart kräver det eget engagemang hos dig som företagare . Vi ger dig verksamhetsstöd på vägen framåt, uppåt i frågor som rör processteknik, marknadsföring och affärsutveckling. Stärk din beställarkompetens Anna Ska ...

Läs Mer…

Blockkedjor inspirerar diskussion om digital köttkedja

Gustav Jahn, Växa Sverige och Ann-Kristina Lind, RISE Vid en workshop på RISE i Göteborg 27 maj 2019 träffades svenska och danska representanter från olika delar av värdekedjan inom nöt- och lammköttsproduktion för att diskutera möjligheter och utmaningar i en digitalisering av köttkedjan. Ann-Kristina Lind, RISE, höll samman dagen med ett program som växelvis innehöll faktaföredrag och gruppdiskussioner. Gustav Jahn, chef för avdelningen Avel Växa Sverige, presenterade deras nylanserade tjänst, Min Gård®, ett mobilanpassat och användarvänligt managementprogram för lantbrukare. Det riktar sig till både mjölk- och köttproducenter och innehålle ...

Läs Mer…

Ökad köttkunskap ger fler medvetna konsumentval

Vi kan notera en minskad köttkonsumtion i Sverige inom alla djurslag, samtidigt ser vi att svenskt kött ökar. Medvetenheten hos konsumenten ökar, både kring etisk köttkvalitet, det vill säga att köttet vi äter har producerats på ett hållbart sätt med god djurvälfärd, och vikten av upplevd ätkvalitet. Detta är något som partners i ett treårigt svensk/danskt projekt med fokus på nöt- och lammköttskvalitet har studerat. I början av maj hölls projektets slutkonferens i Uddevalla med resultatredovisning från projektets breda spektra av delaktiviteter. “Projektet har berört alla delar i värdekedjan som påverkan det som till slut hamnar på tallriken ...

Läs Mer…

Digital teknik för stärkt konkurrenskraft inom animalieproduktion

Sextiotalet deltagare vid köttkonferens i Uddevalla Se film från seminariet här >>>. Nedan följer ett kort referat från dagen. Den andra delen i seminarieserien Det digitala djuret hade tema köttkvalitet. “Maten har en central roll i människors berättelser och upplevelser och just nu lever vi i en tid då allt fler av oss prioriterar värderingar där vi får utvecklas som individer, där vi når vår fulla potential. Maten vi äter berör och rör upp känslor. Till exempel handlar dagens proteindebatt mer om värderingar och identitet än om forskningsfakta”. Inramningen till seminariet görs av Martin Börjesson, Futuramb, digital framtidsexpert ...

Läs Mer…

Toppkandidaterna som tävlar om att vinna Unga Landsbygdspriset i Väst 2019

Det drar ihop sig till final och prisceremoni i Västra Götalandsregionens tävling Unga Landsbygdspriset i Väst 2019! Juryn har ringat in de högst placerade företagen och publicerade i veckan topplistan över de främsta unga entreprenörerna som driver företag på landsbygden i Västra Götaland 2019. På topplistan syns en rad olika branscher, från cykel till hårvård, lantbruk och livsmedel. Vem tar hem priset i år? “Vi har fått in en mängd bidrag och det har krävts långa överläggningar och tuffa beslut, men nu har juryn utsett toppkandidaterna i tävlingen”, säger Moa Boëthius, regionutvecklare på Västra Götalandsregionen och ansvarig för Unga Land ...

Läs Mer…

Digitalisering av köttkedjan

Var med och diskutera hur en digitaliserad köttkedja praktiskt skulle kunna fungera i Sverige. Aktörer längs hela köttkedjan bjuds in att delta, alltifrån lantbrukare, slakterier, teknikföretag och kötthandel är välkomna. “Vi hoppas såklart på många intresserade deltagare där vi tillsammans fokuserar på möjligheterna i den nya digitala tekniken som i slutändan gör att bonden får rätt betalning för den kvalitet som levereras och att det även bidrar till transparens ända till konsumenten”, säger Ulrika Åkesson från Agroväst som leder projektet Efterfrågedriven innovation för högre kvalitet på nöt- och lammkött. Klicka här för att läsa programme ...

Läs Mer…

Nyhetsarkiv