Den 29 oktober 2024 samlades ett fyrtiotal personer på Framtid Trädgårds branschdag i Lundsbrunn för en inspirerande dag fylld av föreläsningar och diskussioner om odling och trädgårdsproduktion. Flera talare delade med sig av sina erfarenheter och gav insikter om både möjligheter och utmaningar i branschen.
Dagen inleddes med en presentation av Pernilla och Andreas från Erikstorps gård, där de berättade om sina erfarenheter som nya odlare. På gården odlas bland annat gul och grön zucchini, västeråsgurka och röd- och vitkål, och i år har de även börjat odla hallon.
De beskrev väder och klimat som en betydande utmaning för deras odlingar, men trots detta lyckas de skörda upp till sju ton zucchini per dag under högsäsongen.
Deras råd till andra odlare var: "Var nyfiken, titta hur andra gör och våga ta hjälp av andra."
Marie och Ida, rådgivare för Hushållningssällskapet Västra, uppmuntrade fler att våga starta egna odlingar.
De förklarade att även en mindre odlingsyta kan ge god avkastning om man väljer trädgårdsgrödor.
De presenterade också Hushållningssällskapets kurser, studieresor, virtuella studieresor och teknikdemonstrationer som stöd för nya och etablerade odlare.
Anette Borgström från MOEK berättade om hur organisationen hjälper sina medlemmar att sälja sina produkter till bästa möjliga pris, samt hur man kan planera för att odla rätt grödor till rätt marknad. Hon beskrev hela processen från odling till grossistförsäljning.
Representanter från SmartAgri, Anders och Oskar, presenterade projektet, och de höll även i en workshop om behovet av innovation inom trädgårdsbranschen.
Efter lunch höll Kirsten Jensen en inspirerande föreläsning om framtidens grödor för trädgårdsproduktion, med särskilt fokus på sådana som kan odlas i tunnel och växthus. Hon förklarade att vi i Sverige, inom de kommande 30–40 åren, kan förvänta oss ett klimat liknande Medelhavsområdets, vilket möjliggör en odlingssäsong som kan förlängas med två till sex veckor.
Dagen avslutades med en inspirationsföreläsning av Lisa Lemke, som delade med sig av sina erfarenheter från sin gård, Skrea Backe.
Hon lyfte fram vikten av samarbete mellan odlare, och såg kollegorna som "konkullenter" snarare än konkurrenter.
Lisa betonade även betydelsen av att använda säsongsanpassade grödor i sina restauranger och att integrera odlarperspektivet i verksamheten.
"Sammanfattningsvis blev branschdagen en framgångsrik samlingsplats för utbyte av idéer och kunskap mellan odlare och kunniga inom trädgårdsbranschen" enligt Amanda Ahlqvist, projektledare Tillväxt Trädgård.
Föregående nyhet:
Seminarie den 26 november - Ökad precisionsodling med skördekartor