Green Valleys – utvecklingsplattform för grön bioraffinering
Just nu pågår forskning i både Sverige och Danmark med tester som syftar till att presentera ett koncept där lantbruket regionalt kan producera bioenergi och högvärdigt proteinfoder i samma raffineringsprocess. Genom att odla mer vall får vi en mer miljövänlig odling samtidigt som vi kan producera bioenergi och ett proteinfoder baserat på gräs- och baljväxter som till del kan ersätta importerat sojafoder. Konceptet är under utformning och projektet genomför under kommande år workshops med intressenter inom bioenergi, foder-, kött- och mjölkproduktion.
Närmast i tid arrangeras workshop för intresserade på Naturbruksskolan Sötåsen 7 oktober 2020. Du anmäler ditt deltagande på gronamoten.se. Lär dig om konceptet genom filmen.
Filmen är gjord av Västra Götalandsregionen Naturbruksförvaltning inom ramen för projektet Green Valleys, ett svensk-danskt samverkansprojekt. Partners i projektet är Aarhus Universitet, Agroväst, Chalmers, Hushållningssällskapet Sjuhärad, Naturbruksförvaltningen, Skive kommune, Sveriges Lantbruksuniversitet.
Filmen ingår som ett fördjupningsinslag under SLU i Skaras akademiska vecka med start 21 september 2020. Fler intressanta föredrag hittar du på Smedjeveckans webbsida:
Ulrika Åkesson, Agroväst Livsmedel
Text & bild
Föregående nyhet:
Gräs är guld – om biologisk mångfald och betesdjur