I samband med Matfestivalen i Skövde arrangerades ett seminarium om framtidens mat. Förmiddagen fylldes av trendspaning, internationella utblickar samt presentation och provsmakning av produkter från ett antal innovativa företag från regionen.
Dagen inleddes av kocken Paul Svensson som tog med oss på en global spaning med mattrender såsom: Gastrodemokrati, Food Waste, Superlokalt och Hållbara råvaror. Från globalt landade vi ner i ett mer lokalt perspektiv. Mindre innovativa företag såsom Catxalot och Hakuna mat presenterade sina företag med produkter baserade på vild tång, insekter och larver. Food for progress med varumärken såsom Oumpf! och Beat, samt två lokala mjölkbönder som startat upp gårdsbutiker med mjölkautomat – Sörgårdsmjölk och Esbjörnstorps Gårdsmjölk – berättade på ett entusiasmerande sätt om sina utmaningar och framgångar.
Anna Corazza Bildt gav en internationell utblick och exempel på förändringar som krävs för att skapa bättre förutsättningar för en hållbar matkonsumtion. Lennart Bjurström från Macklean presenterade en ny rapport om behovet att finna nya proteinkällor.
Seminariet arrangerades i ett samarbete mellan Hushållningssällskapet Skaraborg, Next Skövde, Europa Direkt och Agroväst.
Nästa nyhet:
Gröna möten välkomnar Agroteknikerstudenter