Ung entreprenör prisas för sina mejeriframgångar

11 juli, 2017

Den 6 juni på Stigens Herrgård i Färgelanda mottog Malin Jakobsson, VD för Dalsspira mejeri, Unga Landsbygdspriset i Väst. Priset är instiftat för att lyfta fram ung företagsamhet på landsbygden. En gång om året utses två pristagare som vardera får 25 000 kronor. Dessa utses efter nominering till Västra Götalandsregionens program för Ungt Entreprenörskap.

Malin Jakobsson, dotter till grundaren av Dalsspira Carina Johansson, har haft VD-posten i två år och har under denna tid ökat företagets nettoomsättning från 2014 1,2 milj kronor till 2016 13 milj kronor. 2001 startades mejeriet i liten skala som gårdsmejeri för getmjölk. Få trodde på idén här hemma, berättar Carina Johansson i ett filmklipp som finns på Dalsspiras webbsida. Men på en studieresa till Irland fick hon se exempel på att det faktiskt fungerade. Getmjölkens skonsamma aminosyror passar flera som normalt är intoleranta mot laktos. Malin vågade satsa allt och nu levererar man brett både getmjölk och getost till t ex  ICA, Coop, Martin & Servera och Menigo. Idag är företaget dessutom börsnoterat, vilket har varit viktigt för att ytterligare kunna expandera verksamheten. Dalsspira satsar även på komjölk och det är kö bland lokala producenter för att få leverera mjölk till Dalsspira.

– Som VD för börsens enda kombinerade get- och komjölksmejeri går hon före andra unga och visar vad ett modigt entreprenörskap kan betyda. En frisk satsning inom en svår bransch som bidrar till att skapa en levande landsbygd, kommenterar prisutdelare Henrik Sundström (M), ledamot i regionutvecklingsnämnden, på Västra Götalandsregionens webbsida.

Unga Landsbygdspriset i Väst delas årligen ut till personer 15-30 år som på ett framgångsrikt sätt har startat eller drivit företag på landsbygden. Pristagarna ska på ett framgångsrikt sätt ha drivit sitt företag med den huvudsakliga omsättningen på landsbygden. Det kan vara såväl traditionellt lantbruksföretagande eller företagande inom helt andra branscher. Priset värdesätter ekonomiskt framgångsrikt företagande, miljöhänsyn, sociala aspekter, samhällsnytta och nya arbetstillfällen.

Som pristagare bland de nominerade utsågs även Kristel Detlefsen från Munkedal. Kristel är en hängiven och samhällsengagerad pedagog som på kort tid byggt upp Skorpans Djur- och Naturförskola som är en framgångsrik och högkvalitativ förskola med fokus på djur, natur och hälsa.

Ulrika Åkesson

Agroväst Livsmedel AB

Nyhetsarkiv

Gröna Möten
Agroväst Gröna Möten möjliggörs 20230501-20260430 genom:
Verksamheten Agroväst Gröna Möten möjliggjordes 20200701-20230430 genom:
info@gronamoten.se
Besöks-/ Leveransadress: 
Green Tech Park, Gråbrödragatan 11, 532 31 SKARA

Postadress: 
Box 234, 532 23 SKARA
© 2020 Gröna Möten. Webbplatsen är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram