Denna fråga var temat för projektet ROLIS kunskapsmöte som i veckan samlade odlare, projektdeltagare och övriga intressenter för att ta del av vilka möjligheter som finns gällande framtida odling av solrosor för humankonsumtion.
I projektet har tio stycken demonstrationsodlingar genomförts. Under mötet sammanfattade vi odlingsåret tillsammans med odlare från både privata lantbruk, Naturbruksskolan Sötåsen och Naturbruksskolan Uddetorp, rådgivare från Hushållningssällskapet Västra och ROLIS projektledning, som deltagit och odlat vardera 1 ha mark med solrosor. Vi fick ta del av deras erfarenheter från sådd till tröskning, vilka utmaningar och möjligheter som man tar med sig i framtida odlingar.
Marie Hansson från Hushållningssällskapet Västra gav oss en fin bakgrund gällande odlingsområden och mängden fröproduktion i världen.
Vidare hur man tänkte gällande sortval av solrosfrö till demoodlingarna, vilka de bästa väderförhållandena är, gödning av jordarna, hur man undviker skadedjur och minskar mängden ogräs.
Projektledare Sofie Skalstad, Grästorps Kommun, sammanfattade odlingssäsongen och visade både bild och film från odlingsprocessen.
Odlare hade med sig solrosfrö från sin demoodling och en ifylld odlingsdagbok från säsongen som vi fick ta del av under mötet.
Vi avslutade med att sammanfatta lärdomar från demoodlingen:
Från deltagarna fanns det ett intresse för att se en framtida solrosproduktion i Sverige.
Stort tack till alla som deltog på mötet som ROLIS och Agroväst Gröna Möten samarrangerade på Nuntorps Gård.