EN DAG OM NY FORSKNING TILLSAMMANS MED STIFTELSEN LANTBRUKSFORSKNING
På Lantbruksforskningsdagen presenteras senaste resultat från forskning som bedrivs med medel från svenska lantbrukare. Välkommen till en heldag där forskare, lantbrukare, rådgivare och andra verksamma inom näringen får möjlighet att mötas kring den tillämpade forskningen.
11 forskare kommer under dagen att presentera sina olika aktuella forskningsområden. På förmiddagen fokuserar vi på Livsmedel – animalier och under eftermiddagen handlar presentationerna om Livsmedel – vegetabilier samt Klimat och miljö. Moderator Mattias Norrby, Stiftelsen Lantbruksforskning, lotsar oss igenom dagen.
Det är ett brett urval av ämnen som kan intressera många. Bland annat handlar föreläsningarna om den multifunktionella mjölkgården, mjölkproteiners betydelse för osttillverkning, köttkvalitet, skydd mot afrikansk svinpest och åtgärder mot Campylobakter under förmiddagen. Och efter lunch får vi höra om bevattning av vall, bekämpning av hönshirs och herbicidresistens, nya rotsjukdomar i korn och vete, brukningsmetoder för bättre markkvalité samt utsädesbehandling med ThermoSeed.
Lantbruksforskningsdagen är ett samarrangemang mellan Stiftelsen Lantbruksforskning och Agroväst Gröna möten. Evenemanget vänder sig till dig som är lantbrukare, student, rådgivare eller intresserad av forskningsresultat. Evenemanget är kostnadsfritt och vi bjuder på lunch och fika. Vid frågor kontakta madeleine.vendel@agrovast.se. Anmäl dig senast 30 oktober via www.gronamoten.se. Det finns också möjlighet att vara med digitalt. Varmt välkommen!
09.00 Kaffe med smörgås, mingel och registrering
09.30 Välkommen
Madeleine Vendel, Agroväst Gröna möten hälsar välkommen tillsammans med Mathilda Hollertz, VD Stiftelsen Lantbruksforskning.
Livsmedel – animalier
Lina Bengtsson, Stiftelsen Lantbruksforskning.
09.45 Marmorerad, mör och miljövänlig - jakten på det perfekta nötköttet
Anna Hessle, SLU.
10.10 Mjölkproteiners betydelse för icke-koagulerande mjölk och genomisk selektion mot icke-koagulerande mjölk för osttillverkning
Maria Glantz, LU.
10.35 Paus
10.45 Avvänjning av grisar utan zinkoxid
Mikaela Klahr Fritz, SVA.
11.10 Hur skyddar vi svenska grisar från afrikansk svinpest?
Linda Ernholm, SVA.
11.35 Åtgärder för minskad smitta av Campylobakter
Ingrid Hansson, SLU.
12.00 Lunch
12.45 Den multifunktionella mjölkgården, nya användningsområden av vall samt nötbete som ekosystemtjänst
Christel Cederberg, Chalmers.
Livsmedel – vegetabilier samt Klimat och miljö
Niklas Bergman, Stiftelsen Lantbruksforskning
13.10 Går det att höja vallskördarna med enstaka bevattningsgivor – vad händer med kvaliteten?
Ingrid Wesström, SLU.
13.35 Hur bekämpa hönshirs samt förebygga herbicidresistensutveckling?
Anneli Lundkvist, SLU.
14.00 Brukningsmetoder för ökad markkvalité och högre skördestabilitet under extremväder (klimat)
Jenny Höckert, SLU.
14.25 Paus
14.35 Utsädesbehandling med ThermoSeed i kombination med mikroorganismer - en framtid utan kemisk betning
Mariann Wikström, Agro Plantarum.
15.00 Nya rotsjukdomar i korn och vete – okända hot mot svensk spannmålsodling
Lars Persson, AgriScience Sweden.
15.25 Avslutande sammanfattning och kaffe
Mathilda Hollertz, VD Stiftelsen Lantbruksforskning.
Bokningen är stängd för detta evenemang.