Topplistan 2020 Unga Landsbygdspriset Väst

11 maj, 2020

Finalen närmar sig i Unga Landsbygdspriset i Väst 2020 och juryn har nu beslutat om årets topplista. Topplistan består av de bidrag som har fått högst betyg av juryn och som tävlar om att vinna årets omgång av Unga Landsbygdspriset i Väst. Det har inkommit många bra nomineringar och det har krävts tuffa överläggningar, men nu har juryn utsett de främsta bidragen i årets tävling.

De två slutgiltiga vinnarna som vardera får 25 000 kronor utses av regionutvecklingsnämnden och offentliggörs i slutet av maj eller början av juni i samband med prisutdelning.

Här finns information om de åtta entreprenörer som har gått vidare i tävlingen Unga Landsbygdspriset i Väst 2020
(i alfabetisk ordning).

Andreas Wilhelmsson – Ljusgårda, Tibro kommun

Andreas är en riktig Skaraborgsentreprenör som hösten 2017 slog ihop sig med odlare och blev VD för företaget Ljusgårda. På Ljusgårda vertikalodlas det inomhus, vilket kräver mindre vatten och ljus än traditionell odling samt öppnar upp för att odla sallad och liknande året om. Företaget satsar stort och levererar idag till flera lokala distributörer. Andreas lockar både nationella och internationella investerare till Tibro och är på god väg att ta Ljusgårda från ett start-up företag till en miljövänlig grönsaksproducent att räkna med och inspireras av.

Arvid Johansson och Johanna Karlsson – JA:s Lantbruk i Falköping

Ett ungt par som efter att ha arbetat på varsin gård köpte sin gemensamma egna mjölkgård med 150 djur och driver den med fokus på djurhälsa och ekonomi. De har på kort tid lyckats bygga upp en egen verksamhet och bidrar till en levande landsbygd och inte minst till den viktiga inhemska mjölkproduktionen.

Christel Örtengren & Patrik Airas – Högsäter Plåt och Däck, Färgelanda kommun

Christel och Patrik flyttade hem till Högsäter och tog över företaget vid årsskiftet 2018/2019 och har sedan dess gjort stora förändringar. De har utvecklat hemsidan och öppnat en webbshop, anställt flera personer samt utökat verksamheten med en bilverkstad. Genom deras engagemang, deras kundbemötande och deras känsla för förnyelse och effektivisering strömmar nöjda kunder till Högsäter plåt och däck.

Filip Larsson och Sara Runsten – Stekosterian i Skara

Filip och Saras resa har gått med rasande fart framåt. Från att ha varit inhyrda på ett mejeri, till att bygga ett eget för att utveckla produktionen av sin ekologiska stekost, har de nu både bildat aktiebolag och anställt. De utökar sin produktion och satsar på att bygga ut ytterligare för att öka kapaciteten. De har lyckats sälja in sin produkt hos större aktörer och tänker på hela kedjan av hållbarhet i sitt företagande.

Glenn Johansson, Klypan humleodling och skogsvård i Brålanda

På familjegården med anor från 1700-talet har Glenn tagit upp platsens arv och börjat odla humle. Som en av få i branschen finns det mycket utvecklingspotential och efterfrågan växer, samtidigt som Glenn har fått lära sig från grunden. Idag har han cirka 1400 humleplantor och har utökat med 600 blåbärsplantor. Under de tider på året som humleodlingen är lugnare arbetar Glenn med skogsvård i närliggande naturreservat och är unik i sitt användande av små maskiner för att minska belastningen på naturen.

Lotta Klemming – Klemmings Ostron i Grebbestad

Från modebranschen flyttade Lotta tillbaka till fiskesamhället Grebbestad för att ta upp släktyrket, ostrondykare. I dagsläget sköter Lotta allt i företaget, från att dyka efter ostron till kundkontakt och leverans till restauranger. Lotta satte en ny ostronsort på kartan och satsar på att hålla företagandet till ett exklusivt och hållbart hantverk. Hon föreläser även om sitt yrkesval och ska i höst släppa en bok.

Marcus Karlsson – H Karlsson Charkuterifabrik & Peas of Heaven i Härryda

Marcus tog över som VD för det över 100 år gamla familjeföretaget i Härryda som 21-åring. Marcus började genast tänka nytt för att överleva i en tuff bransch. Efter många års produktutveckling finns det veganska sortimentet Peas of Heaven på marknaden som alternativ till köttprodukter. Utveckling av nya produkter, förpackningar och exportmöjligheter skapar stor potential för framtiden. Med Marcus höga ambitioner, driv och kreativitet har förutom produktutvecklingen en ny fabrik byggts och både antalet anställda och omsättning ökat stort.

Martina Andersson och Mikaela Andersson – Alboga Choklad & Blommor och jord, Herrljunga kommun

Martina och Mikaela är systrarna från Alboga som brinner för naturen och för att få skapa med händerna. Mikaela driver vidare familjens företag Blommor och jord, är florist och håller utbildningar. Martina tillverkar handgjorda praliner, fudge, kolor och tårtor, allt efter säsong och helt utan konstgjorda ämnen. Systrarna arbetar ihop med koncept och bröllop och hjälper tillsammans till med att dra besökare till orten.

Två vinnare utses

Unga Landsbygdspriset i Väst delas ut varje år till två personer 15-30 år som på ett framgångsrikt sätt har startat eller drivit företag på landsbygden. De två unga företagarna vinner 25 000 kronor vardera. Nomineringsperioden pågick 3 februari-15 mars 2020. Håll utkik efter ny information om de två slutgiltiga vinnarna som offentliggörs i slutet av maj eller början av juni i samband med prisutdelning!

Här kan du läsa mer om Unga Landsbygdspriset Väst >>>.

Kontaktperson för Unga Landsbygdspriset Väst är Anna Johansson, regionutvecklare, Västra Götalandsregionen.

Ulrika Åkesson, Agroväst
Textredigering

Nyhetsarkiv

Gröna Möten
Konceptet Agroväst Gröna möten möjliggörs 20230501-20260430 genom:
Konceptet Agroväst Gröna möten möjliggjordes 20200701-20230430 genom:
info@gronamoten.se
Besöks-/ Leveransadress: 
Green Tech Park, Gråbrödragatan 11, 532 31 SKARA

Postadress: 
Box 63, 532 21 SKARA
© 2020 Gröna Möten. Webbplatsen är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram