WORKSHOP INOM PROJEKTET PESTNU
Många nya tekniker och bekämpningsmetoder utvecklas för att vi ska minska kemikalieanvändningen i jordbruket i Sverige och övriga Europa. Ni kommer få ta del av forskning och utveckling av nya produkter såsom biologisk bekämpning och gödselmedel av Fertinagro inom projektet PestNu. Forskare från SLU som informerar om en nyttosvamp mot gråmögel i jordgubbar. Från företaget Letavis kommer deras arbete presenteras med testning av biostimulanter i växthuskulturer och Lantmännen BioAgri berättar om metoder som utvecklats.
Inom PestNu vidareutvecklas tekniker och produkter som bidrar till att minska användandet av skadliga växtskyddsmedel och minskar näringsläckaget i trädgårdsnäringen. I projektet utförs tester och demoodlingar i växthus, på friland och i cirkulära odlingssystem.
Evenemanget är en del av SLU Skaras Smedjeveckan, kostnadsfritt och vänder sig till lantbrukare, rådgivare och spannmålsintresserade och är ett samarrangemang mellan Agroväst och Gröna Möten. Vid frågor kontakta madeleine.vendel@agrovast.se, 0761078173. Anmäl dig på www.gronamoten.se senast 21 september. Varmt välkommen!
10.00 Mingel och nätverkande över en kopp kaffe
Vi startar med drop-in mingel på Green Tech Park som ligger i närhetern av Smedjan. Madeleine Vendel, Agroväst Gröna Möten tar emot.
11.15 Välkommen och vi går till Smedjan
Amanda Ahlqvist, Agroväst Livsmedel AB, välkomnar med en kort info om dagen och projektet PestNu.
11.30 Biostimulanten av alger som gödselmedel på frilandsgrönsaker
Pablo Quiros, Fertinagro, PestNu. Pablo kommer att informera om försöksresultat och produkten som används och tagits fram i projektet PestNu på frilandsodlade grönsaker.
12.00 Lunch
13.00 Nyttosvampen Aureobasidium pullulans mot gråmögel i jordgubbar
Esther Kuper, SLU Alnarp. Esther kommer att presentera forskning kring nyttosvampen A. pullulans mot gråmögel i jordgubbar.
13.45 Biostimulanter för växthuskulturer
Ingemar Pongratz och Gustaf Nadal, Letavis AB, berättar om deras arbete med biostimulanter för
växthuskulturer, t.ex. sallad.
14.30 Utveckling av metoder för utvärdering av biostimulanter
Katja Ihrsén, Lantmännen BioAgri, berättar om metoderna.
15.15 Diskussionsfrågor kring biologisk bekämpning i framtiden
15.45 Sammanfattning och avslut
Bokningen är stängd för detta evenemang.