VAD SKAPAR EN CIRKULÄR LIVSMEDELSKEDJA?
Vad behövs för att få till cirkulära affärsmodeller i livsmedelskedjan? Är det samverkan, bondförnuft eller något annat som är nyckeln? Följ med och lyssna på både småskaliga och storskaliga exempel och framför allt – dela med dig av dina erfarenheter och tankar!
Den här dagen riktar sig både till livsmedelsföretag och till kommuner, andra myndigheter och stödorganisationer som möter livsmedelsproducenter och livsmedelsindustri.
Evenemanget är kostnadsfritt och är ett samarrangemang mellan projektet ROLIS och Agroväst Gröna Möten. Vid frågor kontakta madeleine.vendel@agrovast.se. Viktigt att du anmäler dig senast 21 februari via www.gronamoten.se. Varmt välkommen!
09.00 Kaffe, smörgås och mingel
Madeleine Vendel, Agroväst Gröna möten, Sofie Skalstad, Grästorps kommun och Agneta Larsson, Naturbruksförvaltningens, båda från projektet ROLIS, hälsar välkommen tillsammans med dagens moderator Frida Jonsson, omvärldsspanare och lantbruksjournalist.
09.15 Robust livsmedelsförsörjning i samverkan – vad gör projekt ROLIS?
En kort presentation om projektet som samlar sju kommuner och sju kunskapsorganisationer för att bidra till stärkt lokal livsmedelsproduktion.
09.30 Varför pratas det så mycket om cirkularitet?
Dagens moderator Frida Jonsson gör en utblick kring vad som händer och pratas om när det kommer till cirkulära livsmedelskedjor.
Praktiskt exempel
Cirkulär utvecklingshubb för livsmedelsindustrin
Omställningen till en mer cirkulär ekonomi pågår redan och kravbilden kring hållbarhet genom cirkularitet ökar från styrande strukturer på alla nivåer. Här behövs samsyn och samarbete för att livsmedelsnäringen ska ligga i framkant. Livsmedelsakademin i Skåne berättar om sitt arbete med industriell symbios.
Paus
Praktiskt exempel
Sunt bondförnuft kan bli cirkulärt
Skeby Gårdar berättar hur en lantbrukarinitierad verksamhet läge har varit cirkulära, utan uttalade hållbarhets mål.
En munsbit i taget – svinn från bryggerinäringen kan bli vegofärs.
WeRefine ger oss sin story om ansvarsfull konsumtion med minimalt svinn genom nya produkter.
11.10 Diskussion kring vad som redan görs idag samt och vilka utmaningar vi upplever finns för att få fler och ännu mer cirkulära flöden i livsmedelsbranschen?
12.00 Sammanfattning av dagen
12.15 Lunch
13.00 Avslut
Bokningen är stängd för detta evenemang.