HUR PRODUCERAR VI ETT OPTIMALT SLAKTLAMM?
Svensk lammproduktion står för en liten del av den totala konsumtionen och har i många år haft problem med skiftande kvalitet när det gäller slaktlammen. Jämfört med andra länder har får- och lammrelaterad forskning inom detta område varit bristande. Många faktorer spelar in när det optimala slaktdjuret ska tas fram, såsom produktionsmetoder, utfodringsintensitet och hantering av slaktkroppar. Under förmiddagen kommer vi få höra om projekt och forskning som gjorts inom området.
Agroväst Gröna Möten bjuder i samarbete med Norra Älvsborgs Fåravelsförening in till ett hybridevenemang med fokus på köttkvalitet hos lamm. Det kommer finnas möjlighet att delta digitalt via länk.
Evenemanget är kostnadsfritt och vänder sig till lantbrukare, rådgivare och studenter. Sista anmälningsdag är 5 februari. Ange vid anmälan om du vill delta på plats eller via länk. Mer information och länk skickas ut dagen innan evenemanget. Vid frågor kontakta oskar.reineling@agrovast.se. Välkomna!
9.30 Registrering med fika
10.00 Välkomna
Oskar Reineling från Agroväst Gröna Möten och representant från Norra Älvsborgs Fåravelsförening hälsar välkomna.
10.05 Hur ökar vi svensk lammproduktion?
Erica Lindberg, verksamhetsledare på Svenska Fåravelsförbundet, presenterar vad som hittills gjorts inom förstudie Svenskt Lamm.
10.30 Faktorer som påverkar köttkvalitet hos lamm
Elin Stenberg, SLU, redogör för vad som påverkar köttkvaliteten hos lamm utifrån egna forskningsresultat.
11.50 Meat Standard Sweden lamm (MSS) - en standard för ökad köttkvalitet
Katarina Arvidsson Segerkvist, SLU, presenterar projektet Lammlyftet och hur MSS kan användas på gårdsnivå.
12.30 Reflektioner och avslut
Frivillig lunch till självkostnadspris
Bokningen är stängd för detta evenemang.