Odlingsförutsättningar för god bagerikvalitet i kulturspannmål

Datum/Tid
Datum - 20/10/2020
13:00 - 16:00

Plats
Degeberg Gård

Region
Skaraborg


STUDIEBESÖK MED FÖREDRAG PÅ DEGEBERG I LIDKÖPING

Många småskaliga bagerier väljer kulturspannmål och efterfrågan på regionalt odlade råvaror till västsvenska bagerier ökar. I takt med ökad kunskap både hos bagare och konsumenter lyfts kvarnteknik fram som väsentligt för bagerikvaliteten.
Gården Degeberg i Lidköping har under 2020 investerat och byggt ny anläggning för malning med både stenkvarn och virvelkvarn. De gamla kulturspannmålen visar sig ge både hög och jämn skörd på låg insats. Ny teknik på gång som möjliggör att man kan förutse spannmålens proteinhalt inför skörden och spåra spannmålen från fält till konsument.  Lyssna till intressanta föredrag av Allkorn och Agroväst i samband med studiebesöket.

Program

Ladda ner i pdf-format här >>>

13.00 Inledning
Gården Degeberg tillsammans med Gröna Möten hälsar välkomna.

Hur värnar vi de biologiska processerna i odlingen för att nå och förstå god bagerikvalitet
Niclas Dagman, Allkorn, ger oss grundkunskaperna om kulturspannmål och hur de påverkas av olika marktyper i kvalitetshänseende. Hur kommer det sig att kulturspannmål håller en så hög och jämn skörd över tid?

Ny teknik som tar tillvara de mjuka mervärderna i kulturspannmål
Thomas Börjesson, Agroväst, berättar om teknik som ger möjlighet att redan före skörd förutse proteinnivå i spannmål. Presenterar även ny teknik höjer spannmålens värde genom att göra den mer “informationstät”.

14.30 Fika

15.00 Utveckling av kvarnverksamhet på Degeberg
Vad fick familjen André att satsa på vidareförädling av spannmål?

15.50 Summering

Detta är ett samarrangemang mellan Gröna möten och Lokalproducerat i Väst inom ramen för EU-projektet Affärsboosten. Seminariet är kostnadsfritt och Agroväst Gröna Möten bjuder på enklare förtäring. Vid frågor om evenemanget kontakta Madeleine Vendel madeleine.vendel@agrovast.se.

Anmäl ditt deltagande genom att registrera dig nedan senast 13 oktober 2020.

 

Anmälan

Ja
Nej

Så hanterar vi personuppgifter >>

Ja
Nej

Så hanterar vi personuppgifter >>