NATURBETESKÖTT
Naturbetesmarker är permanenta gräsmarker som har använts för fodertäkt under lång tid utan att gödslas och som hyser stora biologiska och kulturhistoriska värden. Den enda form av matproduktion som är möjlig på dessa marker är med betesdjur. Genom att fortsätta beteshävden erhålls inte enbart näringsrika livsmedel utan också ett bevarande av betesmarkernas andra värden. För att betesdriften ska fortgå krävs att djurhållningen är långsiktigt lönsam.
Evenemanget är kostnadsfritt och är ett samarrangemang mellan SLU och Agroväst Gröna Möten. Vid frågor kontakta madeleine.vendel@agrovast.se. Viktigt att du anmäler dig senast 1 december via www.gronamoten.se. Varmt välkommen!
Vi tipsar gärna om att den 5 december, kl 9.15 i Smedjan, SLU Skara, lyssna på när Kristina Holmström försvarar sin doktorsavhandling Hur tjäna pengar – lönsamhet i betes- och vallfoderbaserad svensk nötköttsproduktion. Disputationen hålls på engelska, är offentlig och kostnadsfri. Det går också att lyssna online via länk. Anmälan behövs inte för deltagande på plats, men krävs för deltagande online liksom för deltagande i den lunch som serveras till självkostnadspris efter avslutad disputation. Anmälan sker i båda fallen till susanne.lindwall@slu.se senast 29 november. Uppge eventuella matallergier.
12.00 Lunch, mingel och registrering
Agroväst Gröna möten bjuder på lunch.
12.45 Välkomna
Madeleine Vendel, Agroväst Gröna Möten, hälsar välkommen tillsammans med Anna Hessle, SLU.
13.00 Hur kan livsmedelsförsörjningen i världen tryggas i harmoni med de globala målen?
John Sumelius, professor, Helsingfors universitet
13.30 Irish Pasture-based beef production systems – research to meet current challenges
Paul Crosson, forskningsledare, Teagasc (föredraget hålls på engelska)
14.00 Kaffe och kaka
14.30 Livscykelanalys av naturbetesbaserad produktion – vilka är utmaningarna?
Pernilla Tidåker, universitetslektor, SLU
15.00 Framtidens jordbruksstöd – vilken roll spelar de för bevarandet av naturbetesmarker?
Mark Brady, utredare, AgriFood
15.30 Rådgivning för en robust matproduktion
Birgitta Johansson, ekorådgivare, Jordbruksverket
16.00 Avslutning
Bokningen är stängd för detta evenemang.