RÄTT FÖRUTSÄTTNINGAR GER LÄTTARE KALVNINGAR
En dräktig ko som kalvar lätt och håller sig frisk ger en glad bonde! Får kalven rätt förutsättningar från start finns alla möjligheter att den växer upp till en högpresterande mjölk/diko alternativt snabbväxande slaktdjur. En enkel kalvning i sin tur leder till en ko som snabbt kommer i gång att producera. Vägen dit kan ibland vara lite krokig. Det krävs planering för att få kon dräktig och förbereda henne inför kalvning. Säkerhet och rätt kunskap under kalvningen samt att ge kalven bästa starten när den väl är född är några av alla utmaningar att tänka på. Under kvällen kommer vi få lyssna på Erika Geijer som under flera år har jobbat med veterinära djurhälsofrågor i nötkreatursbesättningar. Hon har deltagit i flertalet olika projekt och sitter på stor kompetens i aktuella ämnen som till exempel att hitta lunginflammation hos kalv i tidigt stadie med hjälp av teknik. Anett Seeman är en välmeriterad produktionsrådgivare med inriktning mot nötköttsproduktion. Även Anett deltar i flertalet projekt som utvecklar nötköttsproduktionen för att hela tiden höja kunskapsnivån och medvetenheten hos rådgivare och lantbrukare. Linda Gradén arbetar som produktionsrådgivare och jobbar med dessa frågor dagligen. Har gedigen erfarenhet från det praktiska arbetet i stallet där produktion och säkerhet är i fokus.
Evenemanget är ett samarrangemang mellan Rådgivarna i Sjuhärad, Koklubben, Sjuhärads nötköttsföretagare och Agroväst Gröna Möten. Det är kostnadsfritt och vänder sig till dig som är mjölkproducent, rådgivare, köttproducent eller student. Inför evenemanget sänds aktuell information till mötet ut till en e-postadress du anger i anmälan. Vid frågor kontakta caroline.dahren@agrovast.se eller telefon 0708-29 09 18. Anmäl dig i enkelt via www.gronamoten.se och uppge i meddelanderutan om du vill vara med på rundvandring mellan 17.30-18.15 senast tisdag 10 januari. Varmt välkommen!
18.30 Välkommen!
Caroline Dahrén, Agroväst Gröna Möten, hälsar välkommen!
En kalv blir till
Linda Gradén, Rådgivarna i Sjuhärad. Det finns olika sätt att tänka vid val av metod för att få mina djur dräktiga. Vilka fördelar kan jag ha av att använda semin, eller varför passar en avelstjur mig bättre? Gårdens egna förutsättningar sätter gränsen och vi får ta del av vilka alternativ och hjälpmedel som finns. En viktig del är att följa upp sin besättning så man väljer rätt rekryteringsdjur från början. Här får vi konkreta målbilder och hjälpmedel för att se så vi gör rätt.
Förberedande arbete som påverkar kalvningen
Anett Seeman och Erika Geijer, Gård & Djurhälsan. Vad jag måste tänka på för att ge bästa förutsättningar för en levande frisk kalv och en ko som är i rätt status för att börja producera och undvika onödiga följdsjukdomar. Vilka måsten finns för till exempel medicinförrådet? Vilka krav ställs på hjälpmedel osv.
19.30 Kvällsmat
Agroväst Gröna Möten bjuder på enklare förtäring.
Kalvningen är i gång
Hur vet jag när jag måste göra en insats, kanske till och med ringa en veterinär? Vi tittar på fellägen och lösningar. Teknik och hjälpmedel som underlättar att få ut kalven om problem ändå uppstår.
En nyfödd kalv, vad får jag inte missa
När kalven väl är född är det lätt att slappna av, men det är nu de verkliga utmaningarna börjar. Råmjölkskvalité, ersättning, smittor och beläggningen av djur som kan öka mekaniska skador och mycket annat.
21.30 Sammanfattning och slut för dagen
OBS Mellan 17.30-18.15 finns möjlighet för er som vill och kan att få se dikostallet på Rådde Gård i början på kalvningssäsongen. När ni anmäler er så uppge att ni vill vara med på rundvandringen i meddelanderutan.
Bokningen är stängd för detta evenemang.