Jakten på det perfekta nötköttet

MARMORERAD, MÖR OCH MILJÖVÄNLIG

Allt fler konsumenter vill ha ett mört och saftigt kött som de kan äta med gott samvete avseende miljöpåverkan och djurvälfärd. Syftet med det tvärvetenskapliga projektet, är att hitta vägar för att åstadkomma det kött konsumenterna efterfrågar samtidigt som produktionen i primärledet ska vara lönsam, klimateffektiv och i övrigt miljömässigt uthållig. En väg kan vara grovfoderbaserad uppfödning av köttraskorsningskvigor från mjölkproduktionen.

På SLU Götala nöt- och lammköttsforskning, Skara har köttraskorsningskvigor med angus eller charolais som fäder och mjölkrasmödrar från mjölkgårdar följts upp. Hälften av djuren av varje faderras har fötts upp extensivt på grovfoder och mycket bete. Den andra hälften har fötts upp mer intensivt och med kortare betestid. Projektet är finansierat av Formas, Västra Götalandsregionen och Nötkreatursstiftelsen Skaraborg.

Under dagen berättar forskare om resultat från projektet. Främst kommer uppfödning, klimatpåverkan, ekonomi, slakt och köttkvalitet diskuteras.

Evenemanget är kostnadsfritt och vänder sig till dig som är företagare, producent eller rådgivare och är ett samarrangemang mellan SLU, Agroväst och Gröna Möten. Vid frågor kontakta madeleine.vendel@agrovast.se. Viktigt att du anmäler dig senast 5 oktober via
www.gronamoten.se. Varmt välkommen!

Program

11.30 Lättare lunch

12.30 Välkommen och inledning
Madeleine Vendel, Agroväst Gröna Möten, hälsar välkommen tillsammans med Anders H Karlsson, SLU.

12.45 Uppfödning av mjölk x köttraskorsningskvigor
Anna Hessle, SLU

13.05 Climate impact of different breeds and some possible strategies to reduce the impact
Nargish Parvin, RISE

13.25 Ekonomi och klimat – fördelning av kvigans klimatavtryck på kött och kollektiva nyttigheter
Mikaela Jardstedt, SLU

13.45 Ultraljudskanning av nötkreatur vid olika tidpunkter under uppfödningen för att förutspå köttkvalitet
Cecilia Lindahl och Linnea Bark, RISE

14.05 Paus

14.25 Technological meat quality traits in 3M heifers
Margrethe Therkildsen, Fie F. Drachmann, Århus Universitet Danmark

14.45 Taste is king - en analys av köttets smak, textur och fettoxidationsprodukter
Viktoria Olsson, Högskolan i Kristianstad

15.05 Bakterieförekomst i kött och dess påverkan på hållbarheten
Karin Söderqvist, SLU

15.25 Kaffe och avslut

Foto: Jesper Eggertsen

Bokningar

Bokningen är stängd för detta evenemang.

Utvärdering för aktiviteten "Jakten på det perfekta nötköttet"

  • ÅÅÅÅ snedstreck MM snedstreck DD
  • Tack för att du hjälper oss bli bättre!


  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

12 oktober 2023
11:30 - 16:00
SLU Smedjan Hernquistsalen, Gråbrödragatan 7 Skara
Skaraborg

Samarrangörer

Gröna Möten
Konceptet Agroväst Gröna möten möjliggörs 20230501-20260430 genom:
Konceptet Agroväst Gröna möten möjliggjordes 20200701-20230430 genom:
info@gronamoten.se
Besöks-/ Leveransadress: 
Green Tech Park, Gråbrödragatan 11, 532 31 SKARA

Postadress: 
Box 63, 532 21 SKARA
© 2020 Gröna Möten. Webbplatsen är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram