MARMORERAD, MÖR OCH MILJÖVÄNLIG
Allt fler konsumenter vill ha ett mört och saftigt kött som de kan äta med gott samvete avseende miljöpåverkan och djurvälfärd. Syftet med det tvärvetenskapliga projektet, är att hitta vägar för att åstadkomma det kött konsumenterna efterfrågar samtidigt som produktionen i primärledet ska vara lönsam, klimateffektiv och i övrigt miljömässigt uthållig. En väg kan vara grovfoderbaserad uppfödning av köttraskorsningskvigor från mjölkproduktionen.
På SLU Götala nöt- och lammköttsforskning, Skara har köttraskorsningskvigor med angus eller charolais som fäder och mjölkrasmödrar från mjölkgårdar följts upp. Hälften av djuren av varje faderras har fötts upp extensivt på grovfoder och mycket bete. Den andra hälften har fötts upp mer intensivt och med kortare betestid. Projektet är finansierat av Formas, Västra Götalandsregionen och Nötkreatursstiftelsen Skaraborg.
Under dagen berättar forskare om resultat från projektet. Främst kommer uppfödning, klimatpåverkan, ekonomi, slakt och köttkvalitet diskuteras.
Evenemanget är kostnadsfritt och vänder sig till dig som är företagare, producent eller rådgivare och är ett samarrangemang mellan SLU, Agroväst och Gröna Möten. Vid frågor kontakta madeleine.vendel@agrovast.se. Viktigt att du anmäler dig senast 5 oktober via
www.gronamoten.se. Varmt välkommen!
11.30 Lättare lunch
12.30 Välkommen och inledning
Madeleine Vendel, Agroväst Gröna Möten, hälsar välkommen tillsammans med Anders H Karlsson, SLU.
12.45 Uppfödning av mjölk x köttraskorsningskvigor
Anna Hessle, SLU
13.05 Climate impact of different breeds and some possible strategies to reduce the impact
Nargish Parvin, RISE
13.25 Ekonomi och klimat – fördelning av kvigans klimatavtryck på kött och kollektiva nyttigheter
Mikaela Jardstedt, SLU
13.45 Ultraljudskanning av nötkreatur vid olika tidpunkter under uppfödningen för att förutspå köttkvalitet
Cecilia Lindahl och Linnea Bark, RISE
14.05 Paus
14.25 Technological meat quality traits in 3M heifers
Margrethe Therkildsen, Fie F. Drachmann, Århus Universitet Danmark
14.45 Taste is king - en analys av köttets smak, textur och fettoxidationsprodukter
Viktoria Olsson, Högskolan i Kristianstad
15.05 Bakterieförekomst i kött och dess påverkan på hållbarheten
Karin Söderqvist, SLU
15.25 Kaffe och avslut
Foto: Jesper Eggertsen