-I ETT FÖRÄNDRAT KLIMAT
Med 2023 års skörd i färskt minne funderar man på vad man har att vänta sig i framtiden vad gäller skördevädret och vilken beredskap man behöver ha vad gäller torkning och lagring.
Problemen med ökad nederbörd och högre temperaturer är att mögelsvamp växer till i större omfattning, problem med skadeinsekter ökar och att groningsegenskaper försämras.
Det är klokt att se över sin kapacitet vad gäller torkning, lagring för att ta höjd för ogynnsamma förhållanden på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt.
I seminariet redogörs för hur skördeåret 2023 såg ut och vilka risker man ser under lagerperioden. Vi diskuterar även vad man kan förvänta sig framöver vad gäller skördeväder och vilken kapacitet för att ta hand om spannmålen som kan behövas för att klara kvalitetskraven.
Evenemanget arrangeras i samarbete med Nätverket Odling Kvalitet och Klimat 2030. Det är kostnadsfritt och vänder sig till dig som är lantbrukare, företagare inom de gröna näringarna eller rådgivare. Vid frågor kontakta madeleine.vendel@agrovast.se. Viktigt att du anmäler dig senast 24 januari via www.gronamoten.se. Varmt välkommen!
09.30 Kaffe, smörgås, registrering och mingel
Madeleine Vendel, Agroväst Gröna möten, hälsar välkommen tillsammans med Thomas Börjesson, Agroväst.
10.00 Kvaliten på 2023 års svenska spannmålsskörd
Erik Hartman ger en sammanfattning av Foder och Spannmåls kvalitetsinventering.
10.30 Praktiska exempel från fält 2023 – Inomfältsvariationer vad gäller mjöldryga m.m
Fredrik Tidström, VÄXTAB
11.00 Paus
11.15 DON-situationen i Finland 2023
Hanna Helkkula, Spannmålsbranschens samarbetsgrupp i Finland.
11.45 Skördeväder i ett förändrat klimat
Johan Groth, StormGeo
12.15 Lunch
13.15 Utmaningar vad gäller torkning och lagring av spannmål i ett förändrat klimat
Hugo Westlin, RISE
13.45 Vilka problem kan man förvänta sig öka, vad ser man på analyslaben?
Thomas Börjesson, Agroväst
14.15 Diskussion
14.45 Avslut
Bokningen är stängd för detta evenemang.