MER HÅLLBARA OCH RESILIENTA BETESSYSTEM I ETT FÖRÄNDRAT KLIMAT
Välkomna till workshopen ”Hållbar och lönsam betesdrift”. Vi börjar med fika för att därefter få lyssna till när en mjölkproducent, en dikalvsproducent och en lammproducent berättar om varför bete är så viktigt i deras produktion, vad de har för betesstrategi på åker- respektive naturbete och vilka arter de har valt att ha i sina betesfröblandningar. Efter presentationerna hålls gruppdiskussioner kring betesdrift som slutligen diskuteras i helgrupp. Dagen avslutas med ett studiebesök hos Johan Stegard, Elfhems gård i Västerlanda.
Evenemanget är ett samarrangemang med Agroväst Gröna Möten och kunskapsplattformen SustAinimal som leds av SLU och som handlar om idisslarnas roll i livsmedelssystemet där bete har en avgörande roll. Vi vill genom den här workshopen fånga in lantbrukarnas kunskap och erfarenheter. Vi vill även inventera framtida behov av kunskap gällande betesstrategier på den enskilda gården, nya vallfröblandningar och torktåliga grödor med målet att ge mer resilienta betessystem i ett föränderligt klimat.
Workshopen kommer att följas upp med aktiviteter under vår och sommar såsom fältvandringar och fälttester hos lantbrukare där lantbrukare, rådgivare och forskare utbyter erfarenheter. Det ger också möjlighet att delta i ett EU-projekt om biodiversitet i gräsmarker i ett förändrat klimat.
Evenemanget vänder sig till dig med ett intresse för en effektivare betesdrift. Vid frågor kontakta oskar.reineling@agrovast.se. Anmäl dig senast 4 februari via www.gronamoten.se. Varmt välkommen!
9.30 Registrering med kaffe, smörgås och mingel
10.00 Välkomna
Oskar Reineling och Agnes Falkenberg Brolin från Agroväst hälsar välkomna tillsammans med Frida Dahlström och Anna Hessle, SLU.
10.10 Praktiska erfarenheter
Mjölkproducent Anna Carlsson, dikalvsproducent Svante Gustavsson och lammproducent Hanna McKernan berättar om betesdriften på sina gårdar.
11.00 Hur förbättrar vi betesdriften?
Diskussioner i smågrupper. Hur vill du förbättra din betesdrift?
12.00 Lunch
Agroväst Gröna Möten bjuder på lunch.
13.00 Presentation av gruppdiskussionerna
Resultatet från gruppdiskussionerna presenteras i helgrupp.
14.00 Summering och avslut – information om hur vi går vidare
14.30 Studiebesök hos Johan Stegard på Elfhems gård
Frivilligt studiebesök på Elfhems gårds nötköttsproduktion. Agroväst Gröna Möten bjuder på fika.
15.30 Avslut
Bokningen är stängd för detta evenemang.