INSTALLNINGSTRÄFF MED FOKUS PÅ BÅDE DIKO OCH DIKALV
Lär dig hur du kan optimera din uppfödning genom att kombinera lönsamhet, god djurvälfärd och minskad miljöpåverkan. Vi diskuterar foderstrategier, smittskydd och effektiva metoder för att säkerställa långsiktig hållbarhet i din produktion.
På träffen får vi lyssna till Erika Geijer, nöthälsoveterinär på Gård & djurhälsan, Camilla Krokeus, husdjursrådgivare på Länsstyrelsen Västra Götaland, Kristina Holmström, rådgivare och industridoktorand på Hushållningssällskapet Sjuhärad och Mikaela Jardstedt, forskare på SLU.
Evenemanget är kostnadsfritt och är ett samarrangemang mellan Hushållningssällskapet Sjuhärad, Länsstyrelsen Västra Götaland, Sjuhärads nötköttsföretagare, Climate Farm Demo och Agroväst Gröna Möten. Vid frågor kontakta caroline.dahren@agrovast.se eller 0708–290918. Viktigt att du anmäler dig senast 31 oktober via www.gronamoten.se. Varmt välkommen!
10.00 Registrering och fika
Agroväst Gröna Möten bjuder på fika.
10.30 Välkommen
Caroline Dahrén, Agroväst Gröna Möten och Camilla Krokeus, Länsstyrelsen hälsar välkommen.
Undvik överutfodring för en bättre ekonomi och djurvälfärd
Kristina Holmström, HS/SLU. På Rådde gård pågår nu ett dokumentationsprojekt där korna äter sent skördad hundäxing/lusern. Vi går ut i stallet och tittar på korna medan vi pratar om utfodring, näringsinnehåll, smaklighet osv. Här får vi också veta mer om vad vi hoppas ni lantbrukare kan ha för nytta av resultaten.
Vad är det som påverkar kornas foderintag
Mikaela Jardstedt, SLU, berättar om olika foderkvaliteter på grovfoder och hur det påverkar kornas foderintag. Vilket näringsbehov har hon i de olika stadierna av sintid- och laktation? Vi får exempel på olika grovfoder samt påverkan på kon.
12.15-13.00 Lunch
Agroväst Gröna Möten bjuder på lunch
Hur möjliggör vi en jämn övergång för dikalven vid avvänjning
Camilla Krokeus, Länsstyrelsen. Att förbereda kalven och ge den bra förutsättningar genererar nytta för både kalv och plånbok. Vi får exempel på hur vi kan tänka för bästa start för kalven så han inte tappar vikt och tillväxt.
Vad kan en veterinär hjälpa oss med för en tryggare kalvning och start
Erika Geijer, Gård & Djurhälsan, ger oss tips på olika sätt vi kan göra förebyggande för både kon och kalven inför- och efter kalvning. Ska djuren vaccineras, behöver de selen och varför, råmjölkskvalitét osv. Vad gäller om jag är ekologisk?
Smittskydd
Forts. Erika Geijer. En stor del av året går djuren i en dikoproduktion på bete. Under senare år har det uppmärksammats både gamla och nya smittor som de ofta blir drabbade av den delen på året. Som exempel har vi blåtunga, mycoplasma bovis och schmallenberg. Hur är smittläget nu? Vilka är symptomen samt hur kan jag undvika att min besättning blir smittad?
14.30 Sammanfattning med kaffe och slut för dagen
Bokningen är stängd för detta evenemang.