INSPIRATIONSTRÄFF OM BAKTERIKULTURER OCH BRUKSSYRA I OSTTILLVERKNING
Starterkultur används för att få igång fermenteringsprocess i ystning av ost. Förr var det vanligast att mejerier tillverkade egna syrningskulturer utifrån den bakterieflora som fanns i varje enskilt mejeri. Smaken på osten var präglad av platsen den tillverkades. Av hygienskäl och som effektiviseringsåtgärd är det idag vanligare att man köper färdiga starterkulturer med anpassade och utprovade recept för just den osttyp man tillverkar. Det finns ett stort utbud att välja bland. I takt med att vi fått ett ökat antal gårdsmejerier ökar intresset att lära sig odla sin egen starterkultur. Dessa fungerar ofta väl för att starta igång nedbrytningsprocessen, men en hög variation när det gäller hålsättning och arom kan ge anledning till att hellre välja de standardiserade bakteriekulturerna. Hur vill du sätta egen identitet? Börja med att skaffa dig kunskap och inspiration inför starten av ostmässan i Skara
Lokalproducerat i Väst tillsammans med Agroväst Gröna Möten bjuder in till en inspirations- och kunskapsträff. Evenemanget görs inom ramen för SLU Smedjeveckan.
Vi vänder oss till yrkesverksamma inom mejerinäringen.
Vi följer folkhälsomyndighetens rekommendationer och säkerställer att evenemanget genomförs tryggt. Anmälan krävs och inför evenemanget sänds aktuell information ut. Vid frågor kontakta Ulrika Åkesson, ulrika.akesson@agrovast.se, 0703-10 56 30. Anmäl ditt deltagande genom att registrera dig på www.gronamoten.se senast 2021-09-26.
12.00 Samling med lättare lunch
Brukssyra som grund till starterkultur i hantverksmässig ystning
Marcus Nyström, Lokalproducerat i Väst, ger oss kunskap och tips om du vill börja odla din egen syrningskultur.
Stabila bakteriekulturer för jämnare hålsättning och smakutveckling
Håkan Andersson, Kemikalia, beskriver hur du väljer och hanterar standardiserade bakteriekulturer.
12.45 Avslutning
Bokningen är stängd för detta evenemang.