HANDELSVÄGAR SOM STÄRKER OCH ÖKAR LOKAL HANDEL
Intresset för lokal mat och regionalt producerade råvaror har ökat under de senaste åren. Allt oftare uppmärksammas behovet av robusta matsystem som klarar kriser som till exempel en pandemi innebär. Även om effekten av pandemin varit gynnsam, den lokala maten är fortsatt en stark trend, har det inte blivit enklare att hitta lönsamma handelsvägar när man som lokal livsmedelsproducent velat skala upp sin verksamhet. Naturbruksförvaltningen arrangerar tillsammans med Agroväst Gröna Möten, Lokalproducerat i Väst och Länsstyrelsen Västra Götaland en branschinriktad temaserie där vi lyfter både regionala skillnader och branschspecifika möjligheter. Evenemangen vänder sig till dig som är yrkesverksam inom livsmedelsproduktion med intresse för alternativa korta matkanaler. I Göteborg har vi fokus på andelsjordbruk och hur du som småskalig producent kan få stabilitet i din verksamhet genom att dela risken i din produktion med kunden. Vi gör en kort rundvandring på modellodlingen på Angereds Gård som drivs av fastighetskontoret Göteborgs Stad.
Vi följer folkhälsomyndighetens rekommendationer och säkerställer att evenemanget genomförs tryggt. Anmälan krävs och inför evenemanget sänds aktuell information ut. Vid frågor kontakta Ulrika Åkesson, ulrika.akesson@agrovast.se, 0703-10 56 30. Anmäl ditt deltagande genom att registrera dig på www.gronamoten.se senast 2021-09-17.
09.30 Inledning med kaffe
Inledning av Naturbruksförvaltningen och Agroväst Gröna Möten som hälsar oss välkomna till Göteborg.
Alternativa korta matkanaler – vad talar vi om?
Cecilia Faktus, Lokalproducerat i Väst, ger praktiska tips utifrån olika handelsvägar för livsmedel i Göteborg.
Den offentliga mataffären
Pernilla Fischerström, Länsstyrelsen Västra Götaland, beskriver processen och möjligheten med offentlig upphandling inom Göteborgsregionen.
Lilla jordbrukets andelsjordbruk
Olle Olsson, Lilla jordbruket, delger hur andelsjordbruk bedrivs samt andra försäljningsmetoder som självplock och årets nyhet – blompass.
Naturligt nästa steg
Vi går runt i Modellodlingen på Angereds Gård, provsmakar högsäsongens godaste grönsaker från Lilla jordbruket och summerar dagen.
12.30 Avslut
Bokningen är stängd för detta evenemang.