HANDELSVÄGAR SOM STÄRKER OCH ÖKAR LOKAL HANDEL
Intresset för lokal mat och regionalt producerade råvaror har ökat under de senaste åren. Allt oftare uppmärksammas behovet av robusta matsystem som klarar kriser som till exempel en pandemi innebär. Även om effekten av pandemin varit gynnsam, den lokala maten är fortsatt en stark trend, har det inte blivit enklare att hitta lönsamma handelsvägar när man som lokal livsmedelsproducent velat skala upp sin verksamhet. Naturbruksförvaltningen arrangerar tillsammans med Agroväst Gröna Möten, Lokalproducerat i Väst och Länsstyrelsen Västra Götaland en branschinriktad temaserie där vi lyfter både regionala skillnader och branschspecifika möjligheter. Evenemangen vänder sig till dig som är yrkesverksam inom livsmedelsproduktion med intresse för alternativa korta matkanaler. I Skaraborg har vi fokus på odling av hållbara grödor i Sverige. Vi får provsmaka gråärt och lupin, både neutralt tillredd och i ett matigt sammanhang.
Vi följer folkhälsomyndighetens rekommendationer och säkerställer att evenemanget genomförs tryggt. Anmälan krävs och inför evenemanget sänds aktuell information ut.
Vid frågor kontakta Madeleine Vendel, madeleine.vendel@agrovast.se. Anmäl ditt deltagande genom att registrera dig på www.gronamoten.se senast 9 november 2021
10.00 Inledning med kaffe och kladdkaka på gråärt
Inledning av Naturbruksförvaltningen och Agroväst Gröna Möten som hälsar oss välkomna till Töreboda.
Alternativa korta matkanaler – vad talar vi om?
Marcus Nyström, Lokalproducerat i Väst, ger praktiska tips utifrån olika handelsvägar för nya proteingrödor.
Den offentliga mataffären
Pernilla Fischerström, Länsstyrelsen Västra Götaland, beskriver processen och möjligheten med offentlig upphandling i Skaraborg.
Odla och förädla gråärt – sojans nordiska motsvarighet
Emil Olsson, Slätte Gård, berättar om ekologisk produktion av gråärt, hur den är att odla, skörda och sälja. Cecilia Granat Karlsson, kock på Naturbruksskolan Sötåsen, berättar hur de i skolans kök förädlat både gråärt och lupin.
Naturligt nästa steg
Vi provsmakar förkokt gråärt och lupin samt äter wraps med dessa råvaror som bas i färsen när vi summerar dagen.
13.00 Avslut
Bokningen är stängd för detta evenemang.