HANDELSVÄGAR SOM STÄRKER OCH ÖKAR LOKAL HANDEL
Intresset för lokal mat och regionalt producerade råvaror har ökat under de senaste åren. Allt oftare uppmärksammas behovet av robusta matsystem som klarar kriser som till exempel en pandemi innebär. Även om effekten av pandemin varit gynnsam, den lokala maten är fortsatt en stark trend, har det inte blivit enklare att hitta lönsamma handelsvägar när man som lokal livsmedelsproducent velat skala upp sin verksamhet. Naturbruksförvaltningen arrangerar tillsammans med Agroväst Gröna Möten, Lokalproducerat i Väst och Länsstyrelsen Västra Götaland en branschinriktad temaserie där vi lyfter både regionala skillnader och branschspecifika möjligheter. Evenemangen vänder sig till dig som är yrkesverksam inom livsmedelsproduktion med intresse för alternativa korta matkanaler. I Fyrbodal sätter vi fokus på mejeri- och äggprodukter och hur du som småskalig producent når marknaden. Vi bjuds även en rundvandring på Dalsspira mejeri samt Torggummans äggpackeri.
Vi följer folkhälsomyndighetens rekommendationer och säkerställer att evenemanget genomförs tryggt. Anmälan krävs och inför evenemanget sänds aktuell information ut.
Vid frågor kontakta Rikard Brax, rikard.brax@agrovast.se, 0703 14 54 50. Anmäl ditt deltagande genom att registrera dig på www.gronamoten.se senast 2021-10-28.
09.30 Regional inledning med kaffe
Inledning av Naturbruksförvaltningen och Agroväst Gröna Möten. Dalsspira mejeri och Torggumman hälsar oss välkomna till Färgelanda.
Alternativa korta matkanaler – vad talar vi om?
Marcus Nyström, Lokalproducerat i Väst, ger praktiska tips utifrån olika handelsvägar för lokala produkter.
Den offentliga mataffären
Pernilla Fischerström, Länsstyrelsen Västra Götaland, beskriver processen och möjligheten med offentlig upphandling av livsmedel i Fyrbodal.
Erfarenheter från två drivande affärskvinnor
Carina Hansson, delägare i Torggumman berättar om Torggumman och deras erfarenheter från främst att vara leverantör inom dagligvaruhandeln. Vi tittar på packeriet och får tips på möjligheter. Malin Jacobsson, VD Dalsspira mejeri, beskriver deras resa från småskalig produktion till uppskalning med listning inom dagligvaruhandeln och offentliga matavtal. Vi får även en rundvandring i mejeriet.
Naturligt nästa steg
Vi äter en enkel provsmakningslunch. Vi samtalar och summerar dagen.
12.30 Avslut
Bokningen är stängd för detta evenemang.