Världens bästa Vreta Kluster

14 februari, 2017

Gröna Möten var med och gratulerade Vreta Kluster på 5-årsdagen. Den stora samlingssalen var redan strax efter åtta på morgonen helt fullsatt när landshövdingen inledningstalade. Dessutom sändes evenemanget via länk till en lokal på andra våningen där resten av deltagarna kunde följa dagens övningar.
Därefter följde flera intressanta föredrag om aktuella ämnen inte bara för Östergötland utan för de gröna näringarna i Sverige.

Svenskt lantbruk bygger gemenskap

TellstromVreta201702Docent Richard Tellström från Örebro Universitet talade i ämnet mattrender och matmakt. Mest känd är nog Richard för att ha skrivit manus till TV-serien Historieätarna. Han forskar om matens kulturella betydelse och satte lantbrukets betydelse i ett nytt perspektiv denna dag. ”Vi äter inte för att överleva, vi äter för att leva” låter varken konstigt eller omvälvande, men när Richard senare säger att det svenska lantbruket inte producerar mat för att vi ska överleva utan de skapar förutsättningar för oss människor att bygga gemenskap, så blir det intressant på ett nytt sätt. Richard menar utifrån sin forskning att vi väljer maträtter beroende av vilken omgivning vi finns i, hur vi vill framstå i en gemenskap snarare än att mätta ett antal munnar i familjen. Richard vill också mena att facebook och vår nya vana att lägga ut bilder på mat är en revolution i vad vi äter att jämföras med när järnspisen introducerades i våra hem. Han tog upp vad som kännetecknar den postmoderna människan som något att ta fasta på vad gäller mattrender. Postmodernismen kännetecknas av äkthet och kunskap om ursprung. Här ser vi ju kopplingen till utvecklingen mot mindre tillsatser och mer information om matens ursprung. Richard menade att detta är något som kommer att hålla i sig länge. Vad som i Sverige kan komplicera bilden är att vi är extremt individualiserade och sekulariserade jämfört med andra länder där traditionella, ursprungliga mattraditioner lever kvar. Detta gör att vi är särskilt mottagliga för nya mattrender och vi gärna ser ett brett utbud av produkter att välja bland.

Den lokala maten saknar fungerande distributionssystem

Om vi nu vill ha ett brett utbud av naturliga produkter där vi vet ursprunget – då är det enkelt att tro att lokalt producerad mat har alla möjligheter att växa. Per Lindahl från Vreta Kluster, som studerat matdistribution, menar att dagens distributions- och produktionssystem är inte anpassade för att snabbt öka tillgången till lokalt producerade livsmedel. Den storskaliga produktionens supereffektiva process ger inte utrymme för distribution av småleveranser med utvalt ursprung. Det blir helt enkelt alldeles för dyrt. Den småskaliga produktion å andra sidan har inte den produktivitet som krävs för att kunna leverera ett acceptabelt pris. Här behövs nya, innovativa lösningar. Vi fick tre presenterade för oss på Vreta Klusters jubileumsseminarium: Östgötamedia ser lösningen i att distribuera mat till hemmet tillsammans med morgontidningen, Reko-ringen i Linköping har blivit en stor succé som växer och ett tredje exempel från Jämtland där man som kund kan gå in och hyra sin tacka för att få del av dessa avkomma i form av lammkött, lammullsfäll och garn. Här kan också nämnas att en REKO-ring är uppstartad i Grästorp och även i Skövde finns ansatser till att starta upp enligt samma koncept.

Hur ser lantbruket ut i framtiden

Den alltid lika energiske Per Frankelius, docent i ekonomi vid Linköpings universitet, gav oss en framtidsresa som minst sagt var visionär. Han tog givetvis upp Big Data som något som kommer att vara grunden till många kommande innovationer där data samlas och summeras efter specifika algoritmer. Han ser också att andra branschers teknik kommer att synas inom lantbruket. Per nämnde t ex möjligheten till den perfekta såbädden med hjälp av teknik som används vid pistning av snöfartleder. Andra tekniklösningar som Per tog upp handlade om att använda svävare för betydligt tyngre moment för att t ex motverka jordpackning. Inom växtodling nämnde han phenotyping som ett viktigt, intressant alternativ till GMO. Vi måste också tänka nya affärsmodeller, varför inte starta upp en verksamhet som ”naturgymskort”? Låt privatpersoner komma ut och hjälpa till på gården istället för att svettas på gymmet. Som alltid efter en föreläsning med Per är man lite omtumlad.

Möt ungdomar där de är

Sofia Lindblad från LRF:s kommunikationsavdelning driver projektet Grön Attraktionskraft. Sofia säger att en av nycklarna för att klara utmaningen om att producera mer mat, mer skog och mer fossilfria alternativ ligger i att vi lyckas göra lantbruket attraktivt för generation z. Barn och ungdomar har en ganska enkel bild av hur det är att arbeta inom de gröna näringarna. Den speglar sällan hur dagens moderna lantbruk fungerar. Få känner till vilka utbildningar som finns och vilken bredd av yrken dessa ger. Men samtidigt säger Sofia att ungdomarna inte väljer bort yrken inom de gröna näringarna – de känner helt enkelt inte till dem. Sofia berättar samtidigt att den studie de har gjort visar att det finns flera positiva signaler från ungdomar idag: de intresserar sig för ekologi, närodlat och hållbar miljö. Dessutom anser dagens ungdomar att tekniskt kunnande och miljö är viktigt för framtiden. Detta bör vi ta fasta på då vi vill öka lantbrukets attraktionskraft.
I de kommunikationskoncept som nu är under framtagning inom projekt Grön Attraktionskraft har man valt ett helt nytt angreppssätt. Inget tryckt material finns framtaget, all information sprids via sociala medier. Man har knutit till sig fem välkända you-tubers som ska åka ut och göra små kortfilmer om hur det är att arbeta inom lantbruk. Man satsar också på VR-teknik. Sofia säger i sin avslutning att det är helt bortkastad tid att gå ut på lantbruksskolorna och informera om de gröna näringarna: ”De är ju redan frälsta”. Det är på dreamhack vi ska synas, där ska vi visa senaste tekniken tillsammans med deras egna förebilder. Läs mer på webbsidan jobbagront.se och se gärna filmen nedan:

 

Många, inklusive jag själv, hade stor behållning av dagen. En positiv framtoning med plats för diskussion ger ett väl godkänt betyg till arrangören.

Vretakluster5arUlrika Åkesson
Agroväst Livsmedel

Nyhetsarkiv

Gröna Möten
Konceptet Agroväst Gröna möten möjliggörs 20230501-20260430 genom:
Konceptet Agroväst Gröna möten möjliggjordes 20200701-20230430 genom:
info@gronamoten.se
Besöks-/ Leveransadress: 
Green Tech Park, Gråbrödragatan 11, 532 31 SKARA

Postadress: 
Box 63, 532 21 SKARA
© 2020 Gröna Möten. Webbplatsen är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram