Smaka på framtiden

EN ÅKERBÖNA FRÅN JORD TILL BORD - LOKALPRODUKTION OCH FÖRÄDLING AV GRÖNSKÖRDADE BÖNOR

Välkommen till en inspirationsdag som ger ett unikt tillfälle att lyssna, smaka och lära mer om framtagandet av nya gröna proteiner från jord till bord. Bönder, kockar och livsmedelsproducenter har varit involverade i projektet ”Lokal produktion och förädling av frysta grönskördade bönor” och syftet är att lägga grunden för ett långsiktigt och lönsamt samarbete gällande odling och förädling av frysta grönskördade åkerbönor.

Evenemanget är kostnadsfritt och vänder sig till dig som är intresserad av ny kunskap om grönskördade åkerbönor, exempelvis offentliga måltidsorganisationer, kockar, livsmedelsföretag, livsmedelsproducenter och livsmedelsutvecklare. Projektet ”Lokal produktion och förädling av frysta grönskördade bönor” arrangerar mötet tillsammans med Agroväst Gröna Möten. Projektpartner är RISE, Gröna Klustret Nuntorp, Toppfrys, Västra Sveriges konservväxtodlarförening, Columella Innovation och Agroväst.

Inför evenemanget sänds aktuell information till mötet ut till en e-postadress du anger i anmälan. Vid frågor kontakta madeleine.vendel@agrovast.se, 0761078173.
Anmäl dig i formuläret nedan senast fredag 25 mars senast 12.00. Begränsat antal platser finns. Varmt välkommen!

Program

12.00 Lunch serveras i Foajen

13.00 Arrangörer hälsar välkommen i Hörsalen

13.05 Från jord till industriell framställning
Thomas Börjesson, Agroväst, berättar om processen från jord till industriell framställning.

13.20 Omvärldsanalys med åkerbönan i centrum
Fredrik Fogelberg, RISE Jordbruk och trädgård, berättar om vart åkerbönan kommer in i sammanhanget med våra utmaningar med Sveriges livsmedelsstrategi, om omställningen till mer grönt på tallriken, livsmedelsförsörjningen och de globala klimatmålen.

13.40 Näringsanalyser för gröna proteiner
Sofia Wassén, RISE, Produktdesign, berättar om gröna proteiner, näringsanalyser, antinutrienter, favism och lektiner.

14.05 Paus

14.15 Workshoppar startar
RISE leder sensorisk provning av olika sorters åkerbönor. Möt också kockarna som skapat kreativa, spännande maträtter av gröna åkerbönor och smaka på deras olika rätter.

  • Station 1: Sensoriken
    Information om Sensoriska analyser. Provsmakning av olika gröna åkerbönor.
  • Station 2: Munkedal 
  • Station 3: Skövde/Vänersborg
  • Station 4: Hushållningssällskapet och Nuntorp Bistro och Skafferi

15.20 Kaffe och möjlighet att ställa frågor till projektpartners

15.30 Presentation av satsningar i Brålanda och potentialen i gröna åkerbönor
Nuntorp, Gröna klustret, Peter Eriksson och Toppfrys, Erica Johansson, om odlingen och förädling.

16.00 Avslut

 

Bokningar

Bokningen är stängd för detta evenemang.

29 mars 2022
12:00 - 16:00
RISE Research Institutes Of Sweden, Frans Perssons väg 6 412 76 Göteborg
Västra Götaland

Samarrangörer

Verksamheten Agroväst Gröna Möten möjliggörs genom:
Gröna Möten Sjuhärad
Verksamheten i Gröna Möten  Sjuhärad möjliggörs genom:
info@gronamoten.se
Besöks-/ Leveransadress: 
Green Tech Park, Gråbrödragatan 11, 532 31 SKARA

Postadress: 
Box 234, 532 23 SKARA
© 2020 Gröna Möten. Webbplatsen är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram