EN ÅKERBÖNA FRÅN JORD TILL BORD - LOKALPRODUKTION OCH FÖRÄDLING AV GRÖNSKÖRDADE BÖNOR
Välkommen till en inspirationsdag som ger ett unikt tillfälle att lyssna, smaka och lära mer om framtagandet av nya gröna proteiner från jord till bord. Bönder, kockar och livsmedelsproducenter har varit involverade i projektet ”Lokal produktion och förädling av frysta grönskördade bönor” och syftet är att lägga grunden för ett långsiktigt och lönsamt samarbete gällande odling och förädling av frysta grönskördade åkerbönor.
Evenemanget är kostnadsfritt och vänder sig till dig som är intresserad av ny kunskap om grönskördade åkerbönor, exempelvis offentliga måltidsorganisationer, kockar, livsmedelsföretag, livsmedelsproducenter och livsmedelsutvecklare. Projektet ”Lokal produktion och förädling av frysta grönskördade bönor” arrangerar mötet tillsammans med Agroväst Gröna Möten. Projektpartner är RISE, Gröna Klustret Nuntorp, Toppfrys, Västra Sveriges konservväxtodlarförening, Columella Innovation och Agroväst.
Inför evenemanget sänds aktuell information till mötet ut till en e-postadress du anger i anmälan. Vid frågor kontakta madeleine.vendel@agrovast.se, 0761078173.
Anmäl dig i formuläret nedan senast fredag 25 mars senast 12.00. Begränsat antal platser finns. Varmt välkommen!
12.00 Lunch serveras i Foajen
13.00 Arrangörer hälsar välkommen i Hörsalen
13.05 Från jord till industriell framställning
Thomas Börjesson, Agroväst, berättar om processen från jord till industriell framställning.
13.20 Omvärldsanalys med åkerbönan i centrum
Fredrik Fogelberg, RISE Jordbruk och trädgård, berättar om vart åkerbönan kommer in i sammanhanget med våra utmaningar med Sveriges livsmedelsstrategi, om omställningen till mer grönt på tallriken, livsmedelsförsörjningen och de globala klimatmålen.
13.40 Näringsanalyser för gröna proteiner
Sofia Wassén, RISE, Produktdesign, berättar om gröna proteiner, näringsanalyser, antinutrienter, favism och lektiner.
14.05 Paus
14.15 Workshoppar startar
RISE leder sensorisk provning av olika sorters åkerbönor. Möt också kockarna som skapat kreativa, spännande maträtter av gröna åkerbönor och smaka på deras olika rätter.
15.20 Kaffe och möjlighet att ställa frågor till projektpartners
15.30 Presentation av satsningar i Brålanda och potentialen i gröna åkerbönor
Nuntorp, Gröna klustret, Peter Eriksson och Toppfrys, Erica Johansson, om odlingen och förädling.
16.00 Avslut
Bokningen är stängd för detta evenemang.