Flerårigt vetegräs

FÄLTVANDRING

Nya grödor utvecklas ständigt för att anpassa jordbruket till förändrade förutsättningar som klimatförändringen tvingar fram. Vi samlas vid Mariedals slott för att gå ut i fält och titta på det fleråriga vetegräset Kernza. Med fleråriga grödor minskar behovet av jordbearbetning vilket minskar dagens utsläpp av växthusgaser. De perenna grödorna binder dessutom mer kol i jorden och förhindrar erosion.

Evenemanget är kostnadsfritt och vänder sig till dig som är lantbruksföretagare eller rådgivare. Träffen är ett samarrangemang mellan SLU, HS, University of Wisconsin, Skaraborgs Vallförening, Växtkraft i Järpås AB, SustAinimal och Agroväst Gröna Möten. Inför evenemanget sänds aktuell information till mötet ut till en e-postadress du anger i anmälan. Vid frågor kontakta madeleine.vendel@agrovast.se. Viktigt att du anmäler dig senast 19 juni via www. gronamoten.se. Varmt välkommen!

Program

09.30 Kaffe, smörgås och välkommen
Madeleine Vendel, Agroväst Gröna Möten hälsar välkommen

10.00 Presentation av Ova Växt AB
Ivar Virgin, ägare Mariedal egendom och forskare, Stockholm Environment Institute, och Magnus Karlsson, VD Ova Växt AB, presenterar företaget, växtföljden och anledning till att börja odla Kernza tillsammans med Björn Roland, rådgivare, Växtkraft i Järpås AB.

10.30 Presentation av grödan och erfarenheter från USA
Valentin Picasso, University of Wisconsin, pratar om senaste forskningsresultat och användning av Kernza på växtodlings- och djurgårdar.

11.10 Pilotstudie på Rådde gård och nya projekt om Kernza
Elisabet Nadeau, SLU och HS, informerar om projekten i Sverige med samarbete med grannländer och om Kernzas möjligheter som grovfoder och till kärnskörd.

11.40 Diskussion

12.00 Avslut

Bokningar

Bokningen är stängd för detta evenemang.

Utvärdering för aktiviteten "Flerårigt vetegräs"

  • ÅÅÅÅ snedstreck MM snedstreck DD
  • Tack för att du hjälper oss bli bättre!


  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

21 juni 2023
09:30 - 12:00
Mariedals slott, Mariedals slott 53372 Lundsbrunn
Skaraborg

Samarrangörer

Gröna Möten
Konceptet Agroväst Gröna möten möjliggörs 20230501-20260430 genom:
Konceptet Agroväst Gröna möten möjliggjordes 20200701-20230430 genom:
info@gronamoten.se
Besöks-/ Leveransadress: 
Green Tech Park, Gråbrödragatan 11, 532 31 SKARA

Postadress: 
Box 234, 532 23 SKARA
© 2020 Gröna Möten. Webbplatsen är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram