Denna vinter kan verkligen jämföras med Skottlands mildare och mer regniga klimat. Vad innebär ett förändrad svenskt klimat för oss som odlare i södra Sverige?
“Kombinationen av ett klimat i förändring och miljöåtgärder i form av utfasning av växtskyddspreparat parallellt med att nya verkningsfulla substanser godkänns ställer krav på både den enskilde lantbrukaren och rådgivare. FRAC-kartan är ett verktyg som kan ge oss stöd i att bättre förstå hur olika aktiva substanser verkar i säsong och i kombination med andra”, säger Hans Alvemar, Soyl.
Soyls ursprungliga verksamhet finns i Storbritannien och Hans Alvemar menar att där finns både bredd och djup i erfarenheter av bekämpning av svamp i spannmål. Gröna Möten arrangerar tillsammans med Soyl och Lantbrukets affärer en kunskapsdag i Skövde 4 februari och i Klågerup 5 februari. Ett unikt tillfälle att få flera kunskapsbärare på samma plats vid ett tillfälle.
“Without change you cannot expect things to get better”. David Fuller, Shapcott Skottland. 2019 års guldvinnare som växtodlingsinnovatör i Storbritannien
En av medverkande föredragshållare vid seminarierna är David Fuller från Shapcott i Skottland. Han driver ett lantbruk på 800 hektar åkermark och en mindre del vallodling. David Fuller menar att nyckeln till framgång är att förstå att hantera väderförhållandena rätt och anpassa strategier utifrån detta. Odlingsstrategin, enligt David Fuller, är att säkerställa en frisk gröda över hela säsongen. När vi frågar honom varför han valt att förändra sitt odlingssätt svara han “Without change you cannot expect things to get better”. David Fuller älskar excelark och ser värdet i att använda gårdens data som stöd för beslut. Med kunskap om skördeutveckling även inom fält har han lagt upp sin odlingsstrategi. Genom att fokusera på de minst lönsamma arealerna och där öka avkastningen har han kunnat visa på en totalt sett ökad lönsamhet. Vi ser det som ett stort privilegium att få ta del av Davids kunskaper och erfarenheter här i Sverige. 2019 blev han guldmedaljör som växtodlingsinnovator av British Farming Awards.
Vid seminariet kommer vi att få kunskap från svenska växtskyddsföretag om hur de olika preparaten fungerar, var för sig och i kombination med andra. Vi blir lotsade genom FRAC-kartan, som är ett användbart verktyg för att bättre sätta verkningsfull svampstrategi som ger förutsättningar för god skörd och samtidigt minskar resistens. Rusta dig inför kommande odlingssäsong. Välkommen till Gröna Möten 4 februari i Skövde >>> eller 5 februari i Klågerup >>>.
Ulrika Åkesson
Agroväst Livsmedel
Föregående nyhet:
Stort intresse för fusariumtoxiner och ergotalkaloider
Nästa nyhet:
Gröna Möten presenteras vid Framsteget 2020